Haber

AB Ombudsmanı, Frontex’in Akdeniz’deki göçmen felaketindeki rolünü araştırıyor

Avrupa Birliği (AB) Ombudsmanı Emily O’Reilly, Akdeniz’de göçmenleri taşıyan teknenin Akdeniz’de batmasının ardından yürütülen arama kurtarma çalışmalarında AB’nin sınır ve sahil güvenlik teşkilatı Frontex’in rolüne ilişkin soruşturma başlattı. Geçen ay Yunanistan ve yüzlerce göçmenin ölümü.

AB Ombudsmanı ofisinden yapılan açıklamaya göre O’Reilly, Frontex’in denizde tehlikede olanları kurtarmadaki sorumluluklarına ilişkin çok sayıda belge talep etti.

Soruşturma, arama ve kurtarma operasyonlarında Frontex ve ulusal makamlar arasındaki bilgi paylaşımını ayrıntılı olarak inceleyecektir.

Kurtarma botlarına takılan kameraların ortak operasyonlarda kullanımı da incelenecek. Ayrıca, Frontex’in hükümet dışı kurtarma botları ile ulusal makamlar arasındaki etkileşimlerde hak ihlallerini bildirip bildirmediği araştırılacaktır.

AB Ombudsmanı Emily O’Reilly, soruşturmasını Yunan Ombudsmanı Andreas Pottakis ile koordine edecek.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada O’Reilly, Yunanistan’ın felaketle ilgili kendi soruşturmasını yürüttüğünü hatırlatarak, “Frontex’in arama kurtarma operasyonlarındaki rolünün de netleştirilmesi gerekiyor. Frontex’in Yunan makamlarını varlığı konusunda uyardığı belirtildi. Tekne bu olayda yardım teklif etti ama Frontex’in daha ne yapabileceği veya yapması gerektiği belli değil.” terimini kullandı.

Yunanistan açıklarında felaket

14 Haziran’da Yunanistan’ın Mora Yarımadası’na bağlı Navarin açıklarında 47 deniz mili açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesi uluslararası sularda alabora oldu, 82 kişi öldü, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı’na getirildi. Kâr amacı gütmeyen Alarm Phone’a göre, gemide yaklaşık 700 kişi vardı.

Yunan basınında yer alan haberde, felaketten sağ kurtulan bir göçmenin savcıya teknenin Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin halatlarla çekmeye başlamasıyla battığını söylediği bildirildi.

Başka bir göçmenin ifadesiyle, “Yunan Sahil Güvenlik botu, tekneye halat bağladı ve tekneyi çekerken aşırı hız nedeniyle tekne bir yandan diğer yana sallanmaya başladı ve alabora oldu.” söyledikleri kaydedildi.

Yunanistan’da yayınlanan Efimerida Ton Sintakton gazetesi, facianın meydana geldiği noktadan geçen “Sadık Savaşçı” adlı petrol tankerinin kaptanının sözlerine yer verdiği haberde, geminin kıyı güvenlik ekiplerince olay yerinden kaldırıldığını iddia etti. .

İddiaya göre ağır yüklü teknenin tehlikeli bir şekilde sallandığının farkında olduğu iddia edilen Yunan Arama Kurtarma Merkezi, kıyı güvenlik güçlerinin olası bir kurtarma operasyonu için olay yerine petrol tankerini çağırmak yerine neden kıyıdan çekmeyi tercih ettiğine ilişkin soruların yanıtlanması gerektiği belirtildi.

Ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak’ın (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras, olayla ilgili bilgi almak için felaketten sağ kurtulan göçmenlerin götürüldüğü Kalamata Limanı’nı ziyaret etti. Tsipras, göçmenlerin kendisine Yunan Sahil Güvenlik gruplarının tekneyi başarısız olmadan İtalyan sularına itmeye çalıştıklarını söylediklerini söyledi.

Atina Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Aşırı yüklü teknenin zamanında tespit edilmesi nedeniyle facianın önlenebileceğine olan inancımızı ifade ediyoruz ancak olayı izleyen Sahil Güvenlik yetkilileri ve sınır koruma teşkilatı Frontex, olaya müdahale etmedi. Herhangi bir kurtarma eylemi yapın.” ifadeler yer aldı.

kepez-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu