Beklenen İstanbul depremi ne zaman? Maraş depremi İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da deprem mi bekleniyor?
Beklenen İstanbul depremi ne zaman? “20 yıldır İstanbul’u depreme hazırlayın diyoruz” sözlerini kullanan Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür’ün beklenen İstanbul depremiyle ilgili açıklamaları üzerine, beklenen İstanbul depremi ne zaman? Maraş depremi İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da sarsıntı bekleniyor mu? sorular yöneltildi. Detaylar burada…
BEKLENEN İSTANBUL SALGASI NE ZAMAN?
Marmara’da büyük bir deprem beklendiğini belirten ve bunun için 2029 yılını işaret eden Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, “20 yıldır söylüyoruz, İstanbul’u depreme hazırlayın” dedi.
İSTANBUL İÇİN KORKAN UYARISI
Ülke olarak 7 ilimizde büyük yıkıma neden olan depremle uğraşırken, Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür’den İstanbul için korkutan uyarı geldi. TGRT HaberlerTelevizyon ekranlarına konuk olan Görür, “Süre vermek mümkün değil ama dönem olarak deprem tarihi verebilirsiniz. Marmara Bölgesi’nde deprem olma ihtimalinin yüzde 64 olduğu söylendi. 1999’dan sonra herhangi bir zamanda olursa önümüzdeki 30 yılda, 23 yıl geçirdik, halimizi düşünün, 2029 olabilir’ dedi.
“GERÇEKTEN BİR YÜKSELİŞİMİZ VAR”
KUZEY ANADOLU FAY HATTI’NDA SON DURUM NEDİR?
Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda önümüzdeki 50 yılda 6,5 büyüklüğünde deprem riskinin yüzde 95 olduğunu söyledi.
“BÖYLE ORTAK BİR DEPREM BU YÜZYILDA HİÇ OLMAYAN BİR DEPREMDİ”
Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk, “Öncelikle tüm milletimize başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Çok önemli bir afet ve deprem. Mevcut deprem ve çok sayıdaki artçı şokların sebebi buradaki fay ve levha hareketlerinin çok büyük olmasından kaynaklanmaktadır.Arap levhasının hareketi ile 400 km gibi çok önemli bir alanda büyük bir kırılma meydana gelmiştir.Tabii ki bu kırılma sonucunda , Fay sınırının kesiştiği bölgede yer alan Kahramanmaraş, Pazarcık, İskenderun Körfezi, Hatay bu bölgelerde çok önemli tahribata yol açmıştır.Sahada bu kadar yaygın bir deprem bu yüzyılda yaşanmamış bir şok olmuştur. Allah herkese kolaylık versin.Daha önce oradaki bilim adamlarının, meslektaşların, profesörlerin çalışmaları çok ağır bir şekilde devam ediyordu.Aylardır,yıllardır uyarı yapıyorlardı.Böyle bir deprem bekleniyordu ama bu büyüklükteki ude. ve bu kadar uzakta 400 km’lik bir hattın ilk seferde tamamen kesilmesini beklemiyorlardı.” dedi.
“KUZEY ANADOLU FAY HATTI 6.5 VE ÜZERİNDE DEPREM OLUŞTURMA RİSKİ YÜZDE 95”
Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Her an depreme hazırlıklı olalım dedim. Bu depremlerin mutlaka dönemleri vardır. Şu anda Kuzeyimizde 1668-1600 yıllarına kadar uzanan 300 yıllık bir periyodu var.” Anadolu Fay Hattı bölgesi 1944 öncesi ama bizimki 1944. Şu ana kadar 80 yıldan fazla zaman geçti. Bölgemizde Deprem İstatistik Kurumu’nun verdiği deprem ortalamalarının yüksek şiddetli depremlerin yüzdesi ile ilgili hesabı var. Bunu tüm zemin etüt raporlarımızda, tüm toplantılarımızda aktarıyoruz Kuzey Anadolu Fay Hattı’ Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu, Kastamonu, Karabük, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas kuzeyi, Erzincan, Bingöl ve Muş’ta son 10 yılda 6 ve üzeri deprem olma ihtimali yüzde 46.9’luk oran şu anda yüzde 95 iken 50 yıllık dönemde 6.5 ve üzeri deprem üretme oranı yüzde 95.tir. Bu istatistikler e yapılır her bölge ve her bölge kendisine yakın olan fayın hareketlerini takip eder. Bizi etkileyen aktif fayımızın bekleme süresi yüzde 80’e ulaştı. Her an 6 ve 6 üzeri bizi etkileyecek bir sarsıntı bekliyoruz.”