Çin’in ilk çeyrek mali geliri vergi politikasının etkisiyle düştü
Çin, 2023 yılında uygulamaya konulan vergi indirimi politikaları gibi faktörlerin etkisiyle ilk çeyrek mali gelirinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %2,3’lük bir düşüş bildirdi. Geçtiğimiz hafta açıklandığı üzere ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı bir ekonomik büyüme kaydedilmesine rağmen Mart ayı verileri iç talebin zayıf kalmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Maliye Bakan Yardımcısı Wang Dongwei, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında vergi gelirlerinin ilk çeyrekte %4,9 azalarak 4,9 trilyon yuan (676,48 milyar $) olduğunu açıkladı. Ancak kültür, turizm ve gelişmiş imalat gibi sektörlerden elde edilen gelirin hızlı bir büyüme kaydettiğine dikkat çekti.
Wang, yüksek baz etkisi ve geçen yılki vergi indirimleri gibi özel faktörler hesaba katıldığında, Çin’in mali gelirinin ilk çeyrekte yaklaşık %2,2 oranında arttığını belirtti. Mali harcamalar da %2,9 gibi daha yavaş bir hızda artarak yaklaşık 7 trilyon yuana ulaştı ve yılın ilk iki ayında gözlenen %6,7’lik büyüme oranına kıyasla bir yavaşlamaya işaret etti.
Ocak-Mart döneminde yerel yönetimlerin özel tahvil ihraçlarının yavaş seyretmesi, bakanlığın bir diğer yetkilisi Wang Jianfan tarafından ele alındı. Wang bu yavaşlığı yerel projelerin finansman ihtiyaçları, inşaat üzerindeki mevsimsel etkiler ve tahvil piyasası faiz oranları gibi çeşitli faktörlere bağladı.
Wang ayrıca bakanlığın daha önce COVID’in etkisini bertaraf etmek için yılın başlarında tahvil ihracını arttırdığını ve bunun da yüksek bir karşılaştırma tabanına yol açtığını belirtti.
Maliye Bakanlığı, vergi ve harç indirimleri yoluyla teknoloji odaklı endüstriyel inovasyonu ve üretim gelişimini destekleme taahhüdünü vurguladı. Bu hamle, Pekin’in durgun iç talep ve emlak sektöründe devam eden zorlukların ortasında yüksek teknolojili imalat yatırımları yoluyla ekonomiyi destekleme stratejisinin bir parçasıdır.
Wang, hükümetin mali politikaların etkinliğini arttırmak ve ekonomik toparlanmayı desteklemek için iç talebi genişletmeye, yeni büyüme faktörlerini teşvik etmeye ve ekonomik riskleri yönetmeye odaklandığının altını çizdi.
Wang ayrıca geçen yıl ihraç edilen devlet tahvillerinden elde edilen toplam bir trilyon yuan tutarındaki fonun Şubat ayı sonuna kadar yerel yönetimlere tahsis edildiğini belirtti. Özellikle afet önleme ve acil durum yönetimi harcamalarının ilk çeyrekte %53.4 oranında artması dikkat çekti.
Güney Çin’in İnci Nehri Deltası’nın yakın zamanda benzeri görülmemiş yağışlar nedeniyle şiddetli sel felaketlerine maruz kalması, afet yönetimi finansmanının önemini ortaya koyuyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.
aracajans.com.tr