Ekonomi

Dünya Kupası tarihinin en maliyetli organizasyonu

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

2022 Dünya Kupası 220 milyar dolar ile dünyanın en yüksek maliyetli Dünya Kupası olarak Katar’da gerçekleştirilecek.

İlk sefer Haziran-Ağustos ayları ortası ayları haricinde bir periyotta gerçekleşecek olan tertibe birinci sefer bir Orta Doğu ülkesi mesken sahipliği yapacak.

Turnuvaya konut sahipliği yapacak Katar’ın 4. çeyrekte daha yüksek tüketim, daha fazla kamu harcaması ve hizmet ihracatı yoluyla büyüme ve ödemeler istikrarı tarafında müspet etkilenmesi bekleniyor.

Dünya Kupası’nın en besbelli tesirinin yabancı ziyaretçiler tarafından gelmesi beklenirken varsayımlar tertip esnasında ülkeyi 1,2 milyon ile 1,7 milyon ortası yabancı turistin ziyaret edeceği istikametinde.

Böylece Körfez ülkeleri ortasında 2019 turist sayısını geçen iki ülke Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olacak.

Tahminler Katar’a gelecek ziyaretçi sayısının Katar nüfusunun yüzde 40’ına karşılık geleceğini gösteriyor. Bu sayı geçtiğimiz yıllarda Rusya için 2,5, Brezilya için ise yüzde 0,7 olarak gerçekleşmişti.

Dünya Kupası’nda elde edilmesi beklenen kârların en kayda kıymet formda otel harcamalarına yansıması bekleniyor. Turnuva ile ilgili rezervasyonların 4. çeyrekte ortalama 467 milyon doları bulacağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra ülkede Dünya Kupası için 100’den fazla otel inşa edildi.

Turnuvadan değerli derecede gelir elde etmesi beklenen dallar ortasında toptan ve perakende satış, sanat, cümbüş ve rekreasyon, sıhhat ve güvenlik hizmetleri yer alıyor.

Organizasyonun ekonomik getirisinin ülkenin karşılaşacağı nüfus artışı, talep baskısı, yükselen enflasyon trendi ve artan LNG gereksinimi üzere yan tesirler karşılayabilecek düzeyde olduğu belirtiliyor.

Dünya Kupası’nın hazırlık süreci ve aktifliğin kendisinin Katar’ın ekonomik büyümesini 2021 yılındaki yüzde 1,5 düzeyinde yüzde 5,2 düzeyine çıkarması bekleniyor. 4. Çeyrek büyümesinin ise 2012-2019 yılları ortasındaki yüzde 3 ortalamasının üzerine çıkara yüzde 5,3 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bloomberg HT Araştırma ünitesinin sizler için hazırladığı Dünya Kupası testine katılmak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu