Haber

Satürn’ün uydusu Enceladus’ta keşfedilen yaşam için gerekli fosfor elementi

Satürn’ün uydularından Enceladus’un donmuş yüzeyinin altındaki okyanusta yaşam için gerekli bir element olan fosfor bulundu.

The New York Times’ın haberine göre, Berlin Hür Üniversitesi’nden gezegen bilimci Frank Postberg liderliğindeki araştırma, Enceladus’ta yaşam için gerekli olan son elementi keşfetti.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Satürn keşif aracı Cassini tarafından 2017 yılında toplanan verilere dayanan araştırma, buzla kaplı uydunun altındaki kayalık tabanda okyanusta fosfat varlığını tespit etti. Fosfat bileşiğindeki fosfor elementi DNA’nın yapısında bulunur.

Uyduda geçmişte karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen ve kükürt bulundu.

Dünya dışındaki yaşam için en ideal yer olabilir

Fosforun keşfi ve Enceladus’un yaşam için gerekli tüm elementlere sahip olması, uydunun Dünya dışındaki yaşam için “en ideal” yer olma ihtimalini artırdı.

Daha önceki araştırmalar, dünya dışı okyanuslarda fosfor kıt olduğu için güneş sisteminin veya galaksinin başka bir yerinde yaşamın var olamayacağını öne sürdü.

Postberg, keşfin güneş dışı aylarda ve fosfat bakımından zengin Jüpiter’in uydusu Europa veya cüce gezegen Pluto gibi güneş altı okyanusları olan gezegenlerde potansiyel yaşamın bir işareti olabileceğini söyledi.

Araştırmada, Enceladus’un insanlık için potansiyel bir yerleşim yeri olup olamayacağını anlamak için daha geniş bir veri örneğinin analiz edilmesi gerektiği vurgulandı.

Fosfor, neden değerlidir?

Fosfor, insan kemiklerinin ve dişlerinin yüzde çoğunu oluşturan, evrendeki en nadir biyo-temel bileşendir.

Aynı zamanda hücrenin ana güç birimi olan ATP’nin bileşeni olan fosfor da protein üretiminde görev alır.

Fosfor, karbon ve azotla birlikte bitkilerin gelişmesi için uygun boyutlarda bulunması gereken besinlerin ortasında yer alır.

Araştırmanın sonuçları “Nature” bilim dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu