Haber

Adalet Kaya’nın dosyası görüş alınmak üzere başsavcılığa gönderildi

DİYARBAKIR– Cumhurbaşkanlığı dönemindeki dernek faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Halkın Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya’nın yargılanması Rosa Kadın Derneği’nin duruşmasına Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Adalet Kaya’nın katılmadığı duruşmada Kaya’nın avukatları Gurbet Beğenilen Engin ve Gazal Bayram hazır bulundu. Kaya’nın milletvekili seçilmesine ilişkin İl Seçim Kurulu ve TBMM Genel Sekreterliği’nden gelen bilgi ve belgelerin belgeye eklendiği duruşmada konuşan Kaya’nın avukatı Engin, daha önce reddedilen yürütmeyi durdurma kararı ve görevden alınma taleplerini yineledi. Adli kontrol tedbiri.

‘YARGILAMANIN DEVAM ETMESİ OY VE SEÇİLME HAKKININ İHLALİNE NEDEN OLUR’

6-8 Ekim Kobanê kapsamında 3 ayrı suçtan 23 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Meral Danış Beştaş’ın yargılamasının ertelenmesine ilişkin Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını hatırlattı. Engin, milletvekili seçilmesi nedeniyle Kaya’nın zaten dokunulmazlığının bulunduğunu ve emsal kararların bunu mahkemeye sunduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin, yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi halinde milletvekillerinin seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini belirten Enis Berberoğlu kararını hatırlatan Engin, “Bu kararları da gözden geçirmenizi talep ediyoruz. “Yargılamaya bu halde devam edilmesi müvekkilin seçme ve seçilme hakkının ihlali anlamına gelecektir” dedi.

ENİS BERBEROĞLU KARARI HATIRLATILDI

Rosa Kadın Derneği hakkında 10 ayda 16 soruşturma açıldığını, 116 kadının soruşturulup yargılandığını belirten Engin, şu anda derneğe ne ilk derece mahkemesinden ne de istinaftan kesin bir ceza verilmediğini söyledi. Derneğin kurucu üyelerinden Elif Tirenç İpek’e ait belgede Engin, derneğin kurulduğu günden bu yana tüm eylem ve faaliyetlerinin “örgüt çağrısı oluşturup oluşturmadığının” araştırıldığını belirterek, şunları kaydetti: beraat kararı buna dayanılarak verildi.

Engin, derneğin kurucu üyelerinden Fatma Gültekin davasındaki beraat kararını ve Gülistan Nazlıer davasındaki cezanın bozulması kararını yeniden inceleme için mahkemeye sundu. Yargılamanın durdurulmasını ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep eden Engin, “Milletvekili olması nedeniyle seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini düşünüyoruz.”

‘AYRICA TEMSİL ETTİĞİ HALKIN OY VE SEÇİLME HAKKINI da ENGELLİYOR.’

Adalet Kaya’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi olduğunu belirten Engin, “Yurtdışındaki birçok kadın örgütünün KEFEK’e yaptığı çağrılara katılamıyor. Bu dosyada tutukluluk olması nedeniyle gözaltı yerine adli kontrol tedbirine gerek yok. Kaya’nın yurtdışına çıkamaması da işini yapmasına engel oluyor. “Durdurma kararı talep ediyoruz” dedi.

Öte yandan Engin’in, “Kaya’nın yurt dışına çıkamaması, iradesini temsil ettiği kişilerin seçme ve seçilme hakkını da engellemektedir” sözleri duruşma tutanaklarına yansımadı.

‘YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI AVUKAT OLMAYA ENGEL DEĞİL’

Duruşmanın ertelenmesinin ardından kararı açıklayan mahkeme başkanı, Kaya hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilip verilmeyeceğine ilişkin mütalaanın hazırlanması için belgeyi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Öte yandan mahkeme başkanı, Kaya’ya uygulanan yurtdışına çıkış yasağının, “temsil yetkisini sınırlayan veya özgürlüğünü Meclis çalışmalarına katılmaktan alıkoyacak derecede kısıtlayan bir adli kontrol tedbiri olmadığını” belirtti. adli kontrol tedbirinin devamına karar verdi.

silvan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu